Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Održana završna konferencija projekta „Nabava komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada na području Grada Sveti Ivan Zelina“

 
 
KK.06.3.1.18.0001.
 
 

DSC 0052

 
U sklopu završne konferencije danas su javnosti predstavljena vozila za sakupljanje odvojenog opada koje su Zelinske komunalije osigurale kroz projekt sufinanciran putem EU fondova.
 
Radi se o projektu pod nazivom „Nabava komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada na području grada Svetog Ivana Zeline“ vrijednosti 2.673.716,03 kuna, od čega ukupno prihvatljivi troškovi projekta iznose 2.138.972,82 kuna, čime je osigurano sufinanciranje projekta od 69,192 % odnosno 1.480.000,00 kn. Valja istaknuti kako se radi o najvećem mogućem iznosu sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka projekta, dok Zelinske komunalije d.o.o. osiguravaju 30,808% ukupno prihvatljivih troškova od 658.972,82 kuna. Provedbom projektnih aktivnosti postići će se cilj - poboljšanje postojećeg sustava odvojenog sakupljanja otpada na području grada Svetog Ivana Zeline kroz nabavu posebne opreme i to konkretno kroz nabavu dva komunalna vozila, jednog vozila većeg kapaciteta od 16m3 te drugog vozila manjeg kapaciteta od 7-7,5m3. Oba vozila zadovoljavaju EURO VI D normu za odvojeno prikupljanje otpada, a koja čine sastavni element funkcionalnog sustava gospodarenja otpadom.
 
„Zelinske komunalije javile su se na natječaj raspisan u ožujku ove godine, a već do 15. travnja pripremili smo svu potrebnu dokumentaciju i uspjeli se prijaviti pod rednim brojem 1. Osim brzine, dokazali smo i kvalitetu predane dokumentacije i osigurali maksimalni iznos subvencioniranja“ – izjavio je Ivan Dananić, direktor Zelinskih komunalija i objasnio kako projekt financira Europska unija iz Kohezijskog fonda kroz Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014.-2015. KK.06.3.1.18.0001
„Prvi smo u Zagrebačkoj županiji počeli s odvojenim skupljanjem i odvozom otpada, a i danas smo, uz Svetu Nedelju, najbolji grad prema stupnju selektiranja otpada. U 2019. godini Zelinske komunalije su na području grada prikupile 1.559 tona smeća, a od toga smo 350 tona ili 22,67% odvojili kao korisne sirovine za daljnju upotrebu. Na ovaj smo način puno bolji od županijskog prosjeka koji je oko 17%. Ovime rezultatom se međutim ne trebamo zanositi već težiti cilju da nam najmanje polovica otpada bude selektirana i reciklirana, pri čemu će nam pomoći upravo ova vozila“ – istaknuo je u sklopu svog obraćanje okupljenima Hrvoje Košćec, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline te naglasio kako Grad kontinuirano ulaže u Zelinske komunalije. Konkretno, Grad Sveti Ivan Zelina je 2015. godine osigurao novo vozilo, a zatim 2017. godine još jedno novije vozilo za prikupljanje otpada. Nakon toga, 2019. godine kupljen je traktor sa priključcima za košnju bankina i za potrebe zimske službe. Nabavom novih vozila i zamjenom starih smanjili smo troškove goriva i održavanja te omogućili pružanje ujednačene komunalne usluge svim korisnicima na području Grada Svetog Ivana Zeline, neovisno o tome koliko je geografski i prometno pristupačno njihovo naselje.
 
Završna konferencija održana je na vanjskom prostoru sportsko-rekreacijskog centra, a uz spomenute govornike konferenciji su nazočili Darko Bistrički, predsjednik Gradskog vijeća grada Sveti Ivan Zelina, Vlado Žigrović, direktor Županijskog centra za gospodarenje otpadom Zagrebačke županije, Saša Sever, direktor Zelina plina, Krešo Potočki, predsjednik Nadzornog odbora Zelinskih komunalija te drugi članovi Nadzornog odbora Zelkoma, predstavnici tvrtke O-K-TEH I IVECO Benussi, predstavnici medija i zaposlenici Grada Svetog Ivana Zelina i Zelinskih komunalija.
Provedba projekta je od iznimne važnosti za lokalnu i širu zajednicu zbog važnosti unapređenja i poboljšanja procesa odvojenog sakupljanja otpada koje izravno utječe na povećanje oporabe otpada, odnosno smanjenje odlaganja otpada na odlagališta. Provedbom projektnih aktivnosti i osiguravanjem trajnosti projekta doprinijeti će se povećanju udjela odvojeno prikupljenog komunalnog otpada u ukupnom komunalnom otpadu, oporabi otpada i konačno smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagališta na području Republike Hrvatske..
 


DSC 0045
DSC 0047
DSC 0048
DSC 0051
DSC 0056

 

Projekt: KK.06.3.1.18.0001. Nabava komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada na području Grada Svetog Ivana Zeline

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.
Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Zelinskih komunalija d.o.o.

logotipovi

Adresa

ZELINSKE KOMUNALIJE d.o.o.
Katarine Krizmanić 1
10380 Sveti Ivan Zelina

Kontakt

Tel.: +385 1/2040-750
Fax.: +385 1/2060-716
Email: info@zelkom.hr

© Zelinske komunalije d.o.o.   website by getim.hr

Traži

Ove stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.